Blog Dakwah Remaja

Archive for Mac 2009

Soalan

Banyak perkara ganjil berlaku. Salah satu yang ganjil adalah cerita mengenai manusia yang dilarikan jin masuk ke alamnya dan hilang dari alam manusia. Beberapa ketika kemudian orang berkenaan muncul balik dan memberitahu dilarikan jin. Ada orang kampung saya yang hilang, selepas tujuh hari mencarinya, tiba-tiba dia ditemui di belakang rumahnya. Betulkah cerita-cerita sebegini. Harap Dato’ dapat jelaskan.

SUBHAN JAMAL,Kuala Langat

Jawapan oleh Dato’ Dr Haron Din

Saya pun banyak mendengar cerita seperti yang saudara sebutkan itu. Boleh dipercayai atau tidak, jawapan saya boleh.

Cerita sebegitu boleh dipercayai. Tetapi ingin saya berpesan, jangan sesekali kita mempercayainya bulat-bulat tanpa diselidiki sehalus-halusnya.

Dunia kita ini didiami oleh banyak makhluk. Manusia, jin, haiwan, unggas-unggas, ikan dan sebagainya. Apabila kita berkongsi tempat tinggal di dunia ini, maka dengan sendirinya kita akan berinteraksi dengan semua makhluk ini.
Kita akan berjumpa, berkawan, bersapa, bermusuh dan sebagainya.

Syaitan (makhluk halus) wujud. Mereka pada umumnya adalah musuh manusia. Makhluk halus boleh menyerupai manusia dengan pelbagai rupa.

Salah satunya mereka boleh menyerupai manusia seperti yang disabitkan dalam Firman Allah SWT dalam al-Quran (mafhumnya): “Dan (ingatlah) ketika syaitan memperhiaskan kepada mereka perbuatan mereka, serta menghasut mereka dengan berkata: “Pada hari ini tidak ada sesiapa pun dari umat manusia yang dapat mengalahkan kamu, dan sesungguhnya aku (syaitan) adalah pelindung dan penolong kamu……..(hingga akhir ayat).” (Surah al-Anfaal, ayat 48)
Kesimpulan daripada ayat ini menurut ahli tafsir, adalah peristiwa dalam Perang Badar, apabila syaitan yang zahir dalam bentuk manusia, dikenali menyerupai Suraqah bin Malik bin Jukshum.

Baca baki entri ini »

Oleh

Zaharuddin Abd Rahman

http://www.zaharuddin.net/

Saya sebenarnya tidak begitu berkenan untuk menulis berkenaan isu ini. Kerana itu saya hanya memberikan jawapan oleh Syeikh Dr Yusoff Al-Qaradawi di web ini. Rujuk di sini

Bagaimanapun, terlalu banyak persoalan berkenaan onani ini. Kotak email dan ruangan komentar di web saya ini juga tidak terlepas dari pertanyaan seumpama ini. Ada sebahagiannya terpaksa saya dan admin ‘delete’ kerana bahasa dan bentuk soalannya yang kurang sesuai.

Antara soalan-soalannya :-

1) …ustaz, saya ada masalah yang menimpa diri saya semalam iaitu saya telah melakukan onani di siang hari bulan ramadhan.”

2) “Assalammualaikum… Saya sudah berumur 24 tahun, saya sering beronani sebelum ini sehinggakan dalam satu hari pernah saya buat perkara keji ini sampai 3 kali oleh sebab terasa ghairah melihat perempuan yang seksi.

3) “Saya tidak dapat menahan lalu saya melihat gambar porno untuk memuaskan nafsu saya dengan cara beronani. Dan ini pernah berlaku pada siang hari di bulan ramadhan.apa yang saya perlu buat dan apakah hukumnya serta hukumannya.”

4) “Saya juga ada masalah pasal onani ni oleh kerana terlalu menyesal dah perbuatan saya, saya telah bernazar untuk berpuasa 1 hari bagi setiap kali saya beronani.

5) “Salam..ustaz adakah beronani perlu mandi wajib? apa bezanya air mazi dan mani?adakah kedua2 tu ada pada perempuan? harap ustaz dapat jelaskan.terima kasih”

6) “Salam, saya sudah berkahwin tetapi tinggal berjauhan dengan isteri..kadang kala apabila teringatkan isteri saya, saya merasa ghairah dan kadang kala sehingga melakukan onani..apakah hukumnya?”

Baca baki entri ini »

Assalamualaikum, untuk hari yang kedua saya bersama dengan web I Luv Islam. Saya tertarik dengan satu artikel tentang dosa dan zina. Dengan pengetahuan saya, selama ini, saya ingat zinalah antara dosa besar yang teruk rupa-rupanya ada amalan yang ‘pangkat’nya lebih tinggi dan besar daripada ZINA. Mungkin apabila anda tamat membacanya anda pun akan sependapat dengan saya dengan mengatakan ‘tidak sangka, ingatkan ringan rupanya paling berat’ Jadi nak tahu apa amalan itu? Bacalah artikel ini.

Dosa yang Lebih HEBAT dari ZINA

www.iluvislam.com

Alsansan

Editor: Afdhal87


Dapatkan di pasaran Novel Islam Indonesia.

Pada suatu senja yang lenggang, terlihat seorang wanita berjalan terhuyung-huyung. Pakaiannya yang serba hitam menandakan bahawa dia berada dalam duka cita yang mencekam. Kerudungnya menangkup rapat hampir seluruh wajahnya. Tanpa rias muka atau perhiasan menempel di tubuhnya. Kulit yang bersih, badan yang ramping dan roman mukanya yang ayu, tidak dapat menghapus kesan kepedihan yang tengah meruyak hidupnya.

Ia melangkah terseret-seret mendekati kediaman rumah Nabi Musa a.s. Diketuknya pintu pelan-pelan sambil mengucapkan salam. Maka terdengarlah ucapan dari dalam “Silakan masuk”. Perempuan cantik itu lalu berjalan masuk sambil kepalanya terus merunduk. Air matanya berderai tatkala dia berkata,

“Wahai Nabi Allah. Tolonglah saya, Doakan saya agar Tuhan berkenan mengampuni dosa keji saya.”
“Apakah dosamu wahai wanita ayu?” tanya Nabi Musa a.s terkejut.
“Saya takut mengatakannya.” jawab wanita cantik.
Katakanlah jangan ragu-ragu!” desak Nabi Musa.

Baca baki entri ini »

Assalamualaikum. Kali ini, saya ingin membuka mata para pembaca sekalian untuk tatapan anda. Sedang saya membaca artikel di I Luv Islam saya ternampak isu yang hangat untuk di tunjukkan di sini untuk tatapan anda. Jadi ikuti saya dalam artikel ini. Di dalam pos kali ini juga, saya menyelitkan antara komen-komen daripada ahli ‘pakar, peserta’ dalam tajuk di dalam web itu. Selamat membaca.

mohdrizal:

Salam..

Image ini sy dpt didalam forum, dan sy share diforum iLuvIslam. Mungkin image ini agak meluat atau rasa nak muntah bila lihat. Tapi ini la reality kehidupan clubbin. Yg menjadi lebih merosakkan muka bumi ini adalah insan2 yg di ibaratkan “reborn again” daripada umat Nabi Luth a.s. Isu seperti ini mungkin telah lama ada, cuma tidak digemparkan didalam media perdana. Diharapkan Pertubuhan Islam, tidak kira NGO dpt menyiasat atau mengambil tindakan lebih lanjut tentang permasalaan ini. Mmg tidak dinafikan mereka “kebal” kerana mereka dari golongan elite. Jadi harap sgt, perkara ini dapat dibendung sebelum ia lebih memudaratkan pada semua umat Islam.

Dan bila sy meneliti salah sorg DJ mereka, tanpa segan silu mereka mengatakan orientation mereka adalah GAY didalam myspace. Sy tidak kisah jika mereka bkn seagama dgn sy, tapi mereka beragama islam, jadi amat menyedihkan & menyakitkan hati bila mereka2 ini wujud dlm masyarakat kita.

website mereka : Prince World KL

—-

p/s saya: layout yang cantik, design yang unik dan elegant =D

—-

Baca baki entri ini »

Assalamualaikum.  Alhamdulillah ke hadrat Ilahi yang telah memberikan saya sedikit demi sedikit input untuk saya ketengahkan di dalam blog ini. Pada hari ini, saya telah menjumpai sebuah website yang dikenali ramai dan tidak kurang 30 000 ahlinya. Sebelum ini, saya pernah juga terjumpa website yang berbentuk dakwah tetapi malangnya website itu tidak mendapat sambutan yang menggalakkan seperti website ini. Jadi kepada yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang website ini. Lawatlah ke I Luv Islam. Mungkin ada yang sudah mengetahui tentangnya tetapi ingin saya sebarkan kepada yang masih tidak mengetahui.

Untuk kali ini, artikel yang saya dapat adalah daripada sumber website di atas juga tetapi daripada komen-komen yang dihantar sampailah saya ke artikel untuk kali ini. Artikel kali ini berbeza sangat panjang, tetapi kalau nak tahu lebih lanjut rajin-rajinkanlah diri anda untuk membacanya.  Berdasarkan artikel ini, saya ingin dedikasikan kepada yang mahu bertaubat daripada kesalahan-kesalahan dan dosa-dosa yang lalu untuk kembali ke jalan yang diredhai-Nya. Selamat Membaca.

Baca baki entri ini »

ssalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada semua pembaca blog. Pagi ini saya menerima email subscription dari blog Tazkirah Online : Nasyid Download. Ada satu entri sangat menarik dan berkaitan dengan pembangunan diri perlu saya kongsikan dengan para pembaca blog. Saya copy dan paste di sini, dan kredit artikel ini adalah hak milik pemilik blog nasoha.blogspot ya!

Otak hanyalah aktiviti-aktiviti bio-elektrik yang melibatkan sekumpulan saraf yang dipertanggungjawabkan untuk melakukan tugas-tugas tertentu bagi membolehkan ia berfungsi dengan sempurna. Setiap hari 14 juta saraf yang membentuk otak ini berinteraksi dengan 16 juta saraf tubuh yang lain. Semua aktiviti yang kita lakukan dan kefahaman atau ilmu yang kita peroleh adalah natijah daripada aliran interaksi bio-elektrik yang tidak terbatas.

Oleh itu, apabila seorang itu berzikir dengan mengulangi kalimat-kalimat Allah, seperti Subhanallah, beberapa kawasan otak yang terlibat menjadi aktif. Ini menyebabkan berlakunya satu aliran bio-elektrik di kawasan-kawasan saraf otak tersebut. Apabila zikir disebut berulang-ulang kali, aktiviti saraf ini menjadi bertambah aktif dan turut menambah tenaga bio-elektrik. Lama-kelamaan kumpulan saraf yang sangat aktif ini mempengaruhi kumpulan saraf yang lain untuk turut sama aktif. Dengan itu, otak menjadi aktif secara keseluruhan.

Baca baki entri ini »

Dikisahkan dalam sebuah hadis bahawa sesungguhnya neraka Jahannam itu
adalah hitam gelap, tidak ada cahaya dan tidak pula ia menyala. Dan ianya
memiliki 7 buah pintu dan pada setiap pintu itu terdapat 70,000 gunung, pada
setiap gunung itu terdapat 70,000 lereng dari api dan pada setiap lereng itu
terdapat 70,000 belahan tanah yang terdiri dari api, pada setiap belahannya
pula terdapat 70,000 lembah dari api.

Dikisahkan dalam hadis tersebut bahawa pada setiap lembah itu terdapat
70,000 gudang dari api, dan pada setiap gudang itu pula terdapat 70,000
kamar dari api, pada setiap kamar itu pula terdapat 70,000 ular dan 70,000
kala, dan dikisahkan dalam hadis tersebut bahawa setiap kala itu mempunyai
70,000 ekor dan setiap ekor pula memiliki 70,000 ruas. Pada setiap ruas kala
tersebut ianya mempunyai 70,000 qullah bisa.

Baca baki entri ini »


Artikel Disediakan Oleh

ILuvIslam

Blog Stats

  • 234,003 views

Kategori

Top Clicks

  • Tiada

Asal Pengunjung