Blog Dakwah Remaja

2012..bersediakah kita?

Posted on: 17/08/2009

2012 makin menghampiri. Masih ramai antara kita yang buat sikap tidak ambil tahu akan perkara ini. Oh! Tidak membawakan fakta dan kajian 2012 melalui pandangan agama Islam.

Cuba kira… 1 Ramadan pada tahun 2012 jatuh pada 20 july hari jumaat, jadi 3 august 2012 bersamaan 15 ramadan jatuh juga hari jumaat.Sama dengan hadis nabi pasal huru hara besar yang akan jadi pada tengah malam pertengahan bulan ramadan iaitu hari jumaat 15 ramadan dekat bumi ni yang akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur, pasal satu suara yang amat dahsyat akan kita dengar dekat langit, bukan kiamat tapi huru hara tersebut akan melenyapkan umat manusia di atas muka bumi ini sebanyak 2/3, yang tinggal cuma 1/3 sahaja (yang NASA Amerika dok bagitau pada 21-12-2012 planet X akan lintas dekat bumi ni).


Adakah kita semua ni tergolong dalam 1/3 tu. ALLAH sahaja maha mengetahui..

UPCOMING IMPORTANT ISLAMIC DATES
2010 Calendar
Islamic New Year: December 18, 2009 (1431 A.H.*)
Aashura: December 27, 2009
Ramadan: August 11 – September 8, 2010
Eid ul-Fitr: September 9, 2010
Hajj: November 14 – November 17, 2010
Eid ul-Adha: November 16, 2010
2011 Calendar
Islamic New Year: December 7, 2010 (1432 A.H.*)
Aashura: December 16, 2010
Ramadan: August 1 – August 29, 2011
Eid ul-Fitr: August 30, 2011
Hajj: November 4 – November 7, 2011
Eid ul-Adha: November 6, 2011
2012 Calendar
Islamic New Year: November 26, 2011 (1433 A.H.*)
Aashura: December 5, 2011
Ramadan: July 20 – August 18, 2012
Eid ul-Fitr: August 19, 2012
Hajj: October 24 – October 27, 2012
Eid ul-Adha: October 26, 2012
Apa kata anda? Bersediakah kita?
Kami teringat mengenai satu filem yang akan tiba di Malaysia bulan 12 ini. Tajuknya adalah “2012″. Cerita tersebut menggambarkan keadaan bumi pada tahun 2012. Lihat trailer filem tersebut di bawah.
 

9 Respons to "2012..bersediakah kita?"

betolke..?hadis ni hadis sahihh ke..?

salam

ALLAH HU ALAM…

allahuakbar
semoga kita tergolong dalam golongan yang dsayangiNYA..

Salam Bro;

1 benda jer, kita sebagai muslim wajib percaya yang kiamat tu akan berlaku. Bila? Allah yang Maha Mengetahui. Dia jugalah yang berkuasa atas segala yang diciptaNya. Termasuklah bila berlakunya.
Kita sebagai Muslim juga diberitahu dlm hadis2 dan Al-Quran akan tanda2nya saja. Tidak sekali2 diberitahu akan tarikh 21 Disember 2012. Bkn kuasa kita dan tak sampai dek akal kita tentang suatu yang ghaib.
Allah Maha Mengetahui dan Berkuasa. Jadinya sesuatu adalah kuasaNya dan tidak terjadiNya sesuatu juga kuasaNya.

Bagi saya, Yahudi memainkan peranannya di sini. Mereka menjadikan media ini tempat untuk menakut2kan umat Islam dan cuba memesongkan aqidah kita. Oleh itu berhati2lah.

Salam

Salam….i agree with dee. Sbb sy ada juga post about 2012 & received comnt yg lbh kurng sma dgn dee bg but from different person. Kemungkinan ini hanyalah agenda barat tp kita hanya perlu berhati2. Tingkatkan lah keimanan dan jangan mudah terpengaruh dengan segala propaganda atau sebagainya kerana kadang2 ia hanyalah perancangan barat untuk memesongkn akidah kita sebagai umat Islam.

Do visit my blog too….sekian, wassalm.

salam.. sekadar memberi pendapat.

Janganlah kita sebarkan mengenai tahun atau tarikh berlakunya kiamat kerana ALLAH shj Maha Mengetahui bila terjadinya kiamat. Kita makhlukNya xkan dpt tahu bila tarikhnya berlaku kiamat. Jika sekadar mengingatkan shj, bgsla tp sy hrp jgnlah disertakan tarikh bila akan terjadi. Sedangkan Nabi s.a.w sendiri pun xtahu tarikh sebenarnya, apatah lg kita ni.. yg filem 2012 tu hanyalah dakyah barat yg cuba menyesatkan akidah.

Niway, terima kasih di atas peringatan mengenai hari kiamat yg akan berlaku pada bila2 masa. keep ur good work!

“sesungguhnya pengetahuan mengenai hari kiamat itu adalah di sisi Allah, tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui.”
(al-a’raf;187)
sahabat…pesanan ana hentikanlah untuk menduga bila kedatangan hari kiamat…kita sebagai Hamba Allah harus akur dan percaya akan perintahnya…segala apa2 berita tentang bila kedatangan hari kiamat itu harus kita jauhi sama sekali..SYIRIK bagi yang mempercayai..apa yang penting siapkan bekal untuk mghadapi hari kebangkitan yang telah dijanjikan…

tak yah lah caya, nati terpesong akidah pulak…hanya Allah je yang maha mengetahui

hope anti christ will rise that day.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Artikel Disediakan Oleh

ILuvIslam

Blog Stats

  • 232,069 views

Kategori

Top Clicks

  • Tiada

Asal Pengunjung

%d bloggers like this: